PİKAPTA BİR KLASİK
"Gebrüder Steidinger" firması 1906 yılında Almanya'da Kara Orman bölgesinde St.Georgen şehrinde Christian ve Joseph Steidiger kardeşler tarafından işletilen 2 ayrı mühendislik atölyelerinin bileşiminden meydana gelmekteydi.
Chistian Steidiger |
"Gerbruder Steidinger" firması önceleri motorlar için bazı yedek parçaları üretiyordu. 1909 yılında seksen işçi ayda 80.000 motor üretir hale gelmişti. Tam bu dönemde de Gramofonlar ortaya çıkmaya başladı.1927 yılına gelindiğinde Christian Steidinger'ın fabrikasında günde 1.500 gramofon motoru üretebilir hale gelmişti. "Gerbruder Steidinger" şirketinin adı DUAL (ikili) olarak değiştirildi. İsim değişikliğinin sebebi üretilen gramofonların gerçektende ikili yani çift motordan güç almasıydı. Birinci motor elektrikli ikinci motor ise yaylıydı. Bu motorlar Amerika Birleşik Devletlerine de satılmaya başlandı. Bu motorlar "Dollar Motor" adıyla farklı bir marka adı altında satılıyorlardı ve motorlar ABD'de çok başarılı oldular ve bu sayede DUAL, yeni kıtada tanınan bir marka haline geldi. 1928 yılında tüm talep elektrikli motorlara kaymıştı bu yüzden şirket sadece elektrik motoru üretmeye başladı. Aylık üretim 10,000 adedi buluyordu. Aynı yıl DUAL markalı bir pikap üretilmeye başladı. Aynı şekilde ilk pikap iğnesi de üretildi. Bu sayede DUAL şirketi tek başına pikap üretebilir hale gelmişti. 1937 yılında ise DUAL ürettiği pikapla Paris’teki World’s Fair'de ödül aldı. Bu ödül, Dual pikap ailesinin üretilmesi için itici güç oldu. Aynı sene Dual ahşap ses ekipmanı kabinleri ve pikaplar için şasiler üretmeye başladı
Kardeş Joseph Steidinger ise bu ayrılmadan sonra kendisinde kalan malzeme ve ekipmanı kullanarak, küçük bir saat parçaları imalathanesi olarak kurduğu "Perpetuum" şirketini 1913 yılı başlarında elektrik motorları, türbinler ve otomasyon cihazları üreticisi haline getirdi. Joseph, önceleri saat parçaları yaparak işe başlamış ve Birinci Dünya savaşı sırasında diğer gramofon üreticilerine ancak pikap motorları satabilirken 1920 yılında kendi gramofonlarını monte etmeye başlayacak duruma geldi. "Perpetuum" şirketi daha sonraları Perpetuum'un ana sahibi olacak "Ebner" şirketinden aldığı elektrik pikap-kollarını kullanılarak amplifikasyon özellikli ev ve yarı-profesyonel kullanım ihtiyacı için pikap yapmaya başlayan ilk üreticilerinden biri olmuştur.
Joseph Steidinger'in kızı Hermine Steidinger, pikap kollarının mucidi Albert Ebner ile evlendikten sonra aile şirketlerini birleştirdiler ve yeni şirketin adı PE oldu. İkinci Dünya savaşından sonra, radyo üreticilerine, müzik dolaplarına pikap ve plak değiştiriciler sağlayan ana tedarikçilerinden biri haline geldi nihayet tek başına pikap tedarikçisi olarak 60'lı yılların başında başarıya ulaştı.
1971 yılında DUAL firması ana rakipleri olan PE satın alma yoluyla birleşti ve PE markası 1975 yılından itibaren üretimini kesti.
DUAL markası İkinci dünya savaşından sonra Gebrüder Steidinger firması tarafından kullanılan bir markaydı ve ilginçtir ki bu durum bir zamanlar ortak olan ve daha sonraları iki kardeşe ait iki orijinal şirketlerin 60 yıl sonra tekrar birleşmesinden başka bir şey değildi.
DUAL-1000 Pikap
1949- Savaşın bitmesi ile DUAL tekrar sivil üretime geri döndü. Savaş sırasında firma askeri ekipmana yönelik üretim yapmıştı. Firma iki kutuplu elektrik motorları üretmeye başladı. Aynı anda pikaplar için tabla döndürücü tekerlekleri (idler wheel drive) de tasarlayıp üretmeye başladı. Berlin’deki ilk resmi Electronic Trade Show’da DUAL daha sonra efsane haline gelecek DUAL-1000 pikabını lanse etti.
1950- DUAL ayda 200.000 motor üretebilir hale geldi. Bu sırada pikaplarında kullandığı şasi ve platoları geliştirmeye devam ediyordu.
1952- İlk DUAL kristal pikap kafasını üretti.
1956- İlk kompakt tip DUAL müzik sistemi tanıtıldı. Bu sistemler pikap, amplifikatör ve hoparlörlerden oluşuyordu. Ülkemizde bu cihazlar DUAL HS serisi olarak tanınmaktadır.
1958- DUAL tüm pikaplarını ve pikap iğnelerini Stereo olarak yeniledi. Sterefonik ses, yükselen yeni modaydı.
1959- DUAL kendi tabla stabilizasyon teknolojisini duyurdu. Bu teknoloji çoklu plak çalma sırasında pikap kolunun sabitlenmesi esasına dayanıyordu. Aynı sene DUAL 1006 pikabını tanıttı.
1960- Plak çapını otomatik olarak tanıyan Dual 1008 pikabı tanıtıldı.
DUAL-1009 Pikap
1963- DUAL, ilk hi-fi standartında çoklu plak değiştirebilir Dual-1009 modelini tanıttı. Bu ürün firma için tüm dünyada aynı anda satışa sunulan ilk pikap modeliydi. Bu yeni pikap yeni bir pikap kolu ile birlikte piyasaya sürülmüştü ve ilk kez Anti-Skating kullanılabiliyordu.
1965'de DUAL 1019 modeli pikabını piyasaya sürdü. Yeni pikap yeni bir kolla birlikte satılıyordu. Anti-Skating’in yanı sıra yepyeni rulman mekanizması, silikon dampingi gibi yenilikler içeriyordu.
1969 yılında 4 kutuplu motorlar pikaplar için standart hale getirildi. Artık pikap kolu yerinden hareket ettirildiğinde motor pikabın tablasını döndürüyordu. Bu yenilikler ilk önce DUAL 1219 modelinde denedi. Bazı sorunlar yaşansa da, mühendisler bu özelliği geliştirmeye devam ettiler.
Japon elektronik endüstrisinin büyük ölçeklerde Avrupa'ya girmeye başlamasıyla diğer büyük ve geleneksel Alman firmaları gibi DUAL firması da ciddi finansal krize girdi. DUAL 1982 yılında nihayet iflas etti ve şirket Fransız Thomson SA. firmasına satıldı. 1988, yılında Thomson firmasıda DUAL'i Schneider Rundfunkwerke AG adlı bir Alman firmasına sattı.
1993-1994 yıllarında Dual firması ikiye ayrıldı Dual Phono GmbH, Alman Fehrenbacher şirketi tarafından alındı ve firma St. Georgen'de geleneksel olarak pikap üretimine devam etmektedir. Dual DGC GmbH ise genellikle uzakdoğu'da ürettirdiği elektronik cihazları ve pikapları yanlızca Avrupa pazarında satmaya devam etmektedir.
KOLLEKSİYONUMDA 1970 MODEL BİR PE
2011 yılında bir internet satış sitesinde uzun zamandır aradığım bir PE nin olduğunu gördüm. Internet üzerinde yapılan bir açık arttırmada pikabı uygun fiyatla aldım. Pikap halen tüm fonksiyonları ile çalışmakta ve elimdeki longplay plakları zevkle dinlemekteyim. Pikapı aldıktan sonra hemen hemen pikap fiyatını bulan bir masrafla kristal iğnesini değiştirdimse de eski iğnesi ile de benzer kalitede ses aldığımı görünce bu konuda biraz acele ettiğimi anladım.
PE-2001 Automatic Deck PİKAP
Perpetuum-Ebner (PE) - St.Georgen
Özellikleri
Made in Germany
16-33-45-78 olarak dört devirliKristal İğne 20-16,000 Hz.
330x235x273 mm ölçülerinde
Ahşap gövdeli
Otomatik kol
Perpetuum-Ebner (PE) - St.Georgen
Özellikleri
Made in Germany
16-33-45-78 olarak dört devirliKristal İğne 20-16,000 Hz.
330x235x273 mm ölçülerinde
Ahşap gövdeli
Otomatik kol
PE 66 Pikap iğnesi için yardımcı olabilirmisiniz...CEM ÖVER
YanıtlaSilMaalesef elimde yok. Kadıköy Yazıcıoğlu Pasajındaki elektronikçilerde bir ara bulmuştum.
SilELİMDE PE 66 MARKA BİR PİKAP VAR. TARİHİNİ VE DEĞERİNİ BİLMİYORUM. AHŞAP KASALI 1965 YILININ İMZASI VAR ÜZERİNDE.. YARDIMCI OLUR MUSUNUZ
YanıtlaSilPE 66 ların 1960-1965 tarihli olması normaldir. PE 66 lar o dönemin pikaplarıdır. 1965 yılı yazılıysa kesin o tarihe aittir.
YanıtlaSilDeğeri konusunda kesin bir şey söyleyemem ancak e-bay gibi sitelerde benzer pikaplar 100-300 USD aralığındadır.
pe 2010 vhs ile ilgili bilgi mevcutmu elinizde ve bu modelin ignelerini bulamıyorum
YanıtlaSilMerhaba bu PE 2001 pikaba günümüzde satılan kaliteli iğnelerden hangisi takılabilir. Benim elimdekinin kafası da yok çünkü
YanıtlaSilKendi kafasından (iki model kafa var 190 ve 192) başkası takılamıyor maalesef.
SilEger elinizde mevcut yada bulcagimiz yer biliyorsaniz 0534 954 6918 memnun olurum
SilHola soy de España y tengo un PE66 y quisiera saber que aguja se le puede montar pues no encuentro la suya original. gracais
YanıtlaSilPe 2001 için iğne lazım var mıdır yardımcı olur musunuz
YanıtlaSilpe 36t pikap var elimde , bu ürünle ilgili bilgi vrmı elinizde acaba
YanıtlaSil